Voittaminen kiven takana, mutta häviämään ei VPS suostu – runsasmaalinen tasapeli PS Kemin kanssa

6.8.2017

Vaasan Palloseura ja PS Kemi iskivät tänään yhteen Elisa Stadionilla. Ottelu päättyi todella värikkäiden vaiheiden jälkeen tasalukemiin 3-3. Vepsun maalit tekivät Joonas Vahtera, Juho Lähde ja Markus Jürgenson.

VPS-PS Kemi 3-3 (1-2)
10′ Ceesay 0-1
12′ Karjalainen 0-2
45′ Vahtera 1-2
52′ Lähde 2-2
59′ Ademi 2-3
89′ Jürgenson 3-3

Ensi minuuteista lähtien VPS otti pelin haltuunsa ja myllytti pelivälineen kanssa vierailija PS Kemin päädyssä. Ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana tuntui jo kuin isäntien avausmaali roikkuisi ilmassa, niin monta kertaa Jesper Engströmin laitanousuja oli jo päästy hyödyntämään. Viimeiset, ratkaisevat syötöt kuitenkin ontuivat vielä alussa.

No, se ei tosiaankaan ollut VPS, joka sen avausmaalin iski. Merilappilaisvieraat antoivat todellista shokkihoitoa vaasalaisille, kun kahden minuutin sisään PS Kemi hyödynsi kotijoukkueen pallolliset virheet ja yhtäkkiä 12 peliminuutin kohdalla sai vaasalaisyleisö hölmistyneenä todeta taululla lukevan jo 0-2 vieraille. Maalit ampuivat Momodou Ceesay ja Rasmus Karjalainen. Hattu päästä Kemille siitä, miten nopeasti ja laadukkaasti joukkue riistojen jälkeen toimi ja miten murhaavasti se viimeisteli, mutta virheet, joista riistot syntyivät, olivat tällä kertaa hieman lahjoitettuja.

Maalien jälkeen VPS otti taas pelin haltuunsa ja alkoi vyöryä Kemin päätyyn. Pelin viidennellätoista minuutilla Joonas Vahteralla oli sauma tuoda VPS maalin päähän, mutta laukaus aivan maalin edessä jäi niin sanotusti piippuun.

Sebastian Strandvall pääsi kokeilemaan pariin otteeseen vaparista ja muutamia muita varsin mallikkaita maalipaikkoja alustettiin, mutta niin vain Kemin puolustus kesti.

Kun 37 peliminuuttia oli kellossa, pääsi Kemi taas vaaralliseen vastaiskuun, joka päättyi Vepsun onneksi Timi Lahden maaliviivapelastukseen jo tavaramerkiksi pikkuhiljaa luonnistuvan liu'un myötä.

Muutama minuutti myöhemmin ja Vahtera pääsi tykittämään boksin sisällä, mutta Kemi puolustus pääsi kuin pääsikin blokkaamaan. Aivan jakson lopussa Vahtera sai kuitenkin palkintonsa, kun Steven Morrisseyn puskusta irtosi Kemi-vahti Oskari Forsmanin torjunnasta irtopallo, jonka Vahtera tykitti sydämensä kyllyydestä verkkoon. Näin tauolle siirryttiin Kemin 1-2 -johdossa.

Toisella jaksolla Vepsu jatkoi siitä, mihin se ensimmäisellä jäi ja otti kuskin paikan. Kun reipas 50 minuuttia oli pelattu, nähtiin todellista taidetta, kun Markus Jürgenson, Vahtera ja Juho Lähde pelasivat kolmestaan upean hyökkäyksen, jonka jälkimmäisenä mainittu päätti laittamalla pallon tyhjään verkkoon.

Tasoituksen jälkeen VPS jatkoi painostamista vieraiden päädyssä ja näyttikin, että kun vilkku on painettu päälle, niin himmailemaan ei aleta, vaan porhalletaan ohi. Mitä vielä, ennen kuin tunti oli täynnä, PS Kemi sai nopean vastahyökkäysmahdollisuuden. Karjalainen toi palloa pitkällä askeleellaan laitaa pitkin ylös ja löysi mainiolla, kovalla, maata pitkin lähettämällään poikkisyötöllä toiselta puolelta Albion Ademin. Inter-laina siirsi sivuun ja latasi pallon takakulmaan vastustamattomasti ohi Marko Meeritsin VPS-maalilla.

Jälleen VPS oli takaa-ajajana, muttei suinkaan lannistunut. Se painoi saman tien vieraat alas puolustuskannalle ja alkoi luoda tilanteita. Kun reipas vartti oli pelaamatta, pääsi Vahtera nokikkain Forsmanin kanssa, mutta Kemi-torjuja vei pidemmän korren. Pari minuuttia myöhemmin Juha Hakola latasi pallon tolppaan mainiolla vapaapotkullaan.

Maalipaikkojen tuloksettomuus alkoi jo näkyä pienesti turhautumisenakin, kun esimerkiksi 88 peliminuutin kohdalla tullut Morrisseyn yritys alkoi vaikuttaa jo melko epätoivoiselta laukaukselta vaikeasta asennosta.

Vaan eipä luovuta VPS, se on tällä kaudella nähty. Kuten niin monesti aiemminkin, loppuun asti se jaksoi jauhaa ja rakentaa rauhassa tilanteita ja ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Raita punnersikin tasoihin. Loistava matala keskitys laidalta löysi Jürgensonin pään ja virolaislaitapuolustaja huudatti vaasalaisyleisöä tuomalla pelin tasoihin. Enempää osumia ei nähty, joten pisteet jaettiin varsin värikkäiden vaiheiden jälkeen.

– Muutimme puolustamistamme hieman vastustajan mukaan. Viikon sitä treenasimme ja alussa se näytti toimivanki. Se toimi oikeastaan suhteellisen hyvin koko pelin, mutta VPS on kova joukkue ja se pääsee paineen alta pois ja pelaamaan väleihin. Pyrimme turvaamaan heidän läpisyöttönsä meidän puolustuksen välistä, Kemi-valmentaja Jari Åhman kommentoi.

– Se harmittaa, että päästimme keskityksistä maaleja. VPS on kuitenkin meitä pienikokoisempi joukkue ja toivoin meidän olevan niissä vahvempia. Lopussa sitä elätteli jo toiveita kolmesta pisteestä ja sekin totta kai vähän korpeaa, mutta eiköhän piste jo Kokkolan kohdalla lämmitä, Åhman jatkoi.

– Ottelun kuva oli lähes 90 minuutin ajan sellainen kuin halusimme sen olevan. Ensimmäisellä jaksolla tuli hetki, jonka aikana Kemi käytti paikkansa hyväkseen. Ne olivat hyviä viimeistelyjä, hyvistä paikoista, jotka heille annoimme. Ylämäki nousi isoksi, kun taululla oli 2-0, luonnehti puolestaan VPS-luotsi Petri Vuorinen.

– Ottelun kokonaiskuva oli kuitenkin halutunlainen. Ensimmäisellä jaksollakin pääsimme jo läpi laitojen kautta ja teimme yhden maalin. Tiesimme, että luomme paikkoja ja toisella jaksollakin meillä oli siinä läpiajoa ja tolppaa ynnä muuta. Silti vaikka olisimme tehneetkin enemmän maaleja paikoistamme, niin kolmen maalin päästäminen kotikentällä on liikaa. Siihen olemme pettyneitä, Vuorinen jatkoi.

Seuraavaksi VPS pelaa Helsingissä IFK:ta vastaan jo keskiviikkona. Seuraava kotiottelu pelataan reippaan viikon kuluttua, kun sarjakolmonen FC Lahti saapuu vierailulle maanantaina 14.8.

VPS tänään: Meerits – Sohna, Lahti, Viitikko – Jürgenson, Lähde, Strandvall, Hakola, Engström (75′ Levänen) – Vahtera, Morrissey.

Penkillä: Volotinen (mv), Clennon, Böling.

Artikkelikuva: Harri Bragge.

HIFK kellisti Vepsun – ”Emme voi pelata näin, jos ...
Lisää sopimusuutisia – Jesper Engströmille pitkä j...