Veckan som gått erbjöd på en hård kamp mot KuPS

Veckan som gått erbjöd på en hård kamp mot KuPS

Veckan som gått, sedan senaste veckobrevet, erbjöd enbart på en kamp för VPS del. Innan det hade VPS förlorat både på hemmaplan mot HJK med siffrorna 0-3 och i derbymatchen på bortaplan mot SJK med siffrorna 2-1. På lördagen (16.9) fick Ränderna där med sin nästa chans att bryta den dystra sviten utan vinster. 

Matchen började också fint för VPS del då både Steven Morrissey och Sebastian Strandvall kom till bra chanser direkt i inledningen, men ledningsmålet uteblev. Kort efter det skedde det i andra ändan, men Meerits räddade den för detta VPS bekantingen Nikko Boxalls skott. Strandvall fick chansen att utöka ledningen än en gång då han skickade iväg en farlig frispark, men Virtanen i KuPS målet höll tätt. Pausresultatet skrevs också 0-0, men i andra halvlek började det hända. I 53:e minuten kom Morrissey till skott från liten vinkel, men det lyckades Virtanen ännu parera. I stället klev Juho Lähde fram i 59:e minuten och satte in 1-0 för VPS. Levänen, framspelad av Clennon, gav en fin passning snett bakåt som Lähde styrde in i nätmaskorna. Allt såg bra ut för VPS del, men i 77:e minuten började en dyster sex minuters period. Först var Urho Nissilä framme och satte in 1-1. Därefter började inbytte Gbolahan Salamis show, då han först nickade in 1-2 och direkt efteråt prickade in 1-3 målet, vilket även blev slutresultatet.

Efter matchen var KuPS-tränaren naturligtvis nöjd med resultatet samt poängskörden från de senaste matcherna:

– Detta var ett positivt resultat. Vi hade tre matcher på kort tid, i vilka målsättningen var att ta poäng av våra huvudkonkurrenter. Vi tog sju av dem, så man måste vara nöjd. VPS var bättre under 70 minuter i dag, men våra byten ändrade på matchen. Ilmari Niskanen kom in på plan och vi började komma igenom på högra kanten. Salamis byte gav också lite extra åt oss. Fram tills det förde VPS spelet och de gjorde även målen, kommenterade Honkavaara efter matchen.

KuPS har på sistone vänt täta matcher i slutet, vilket man börjat kalla för KuPS-kvarten.

– Vi har stark fysik och ett jämnt lag. Vi får kraft även från bänken. KuPS-kvarten har varit effektiv och i och med att vi har lyckats så har vi fått tro på att vi kan vända matcherna till vinst i slutet. Det syntes även i dag, sade Honkavaara.

VPS-huvudtränare Petri Vuorinen var naturligtvis inte nöjd med att man tappade segern:

– Grattis till KuPS, som fortsätter i medaljstriden efter detta. Vi fortsätter inte där uppe, utan vi är lägre ner i serien. Det är fakta. Vi tog ledningen så som vi  gjort några gånger denna säsong. Det var nästan 70 minuter spelat och det kändes inte som att det skulle vara någon panik. Sedan kom KuPS byten och vårt arbetande slutade lite, då KuPS fick övertaget. Det kom fel med bollen och i försvarsspelet. Det var en svår period för oss igen. Att spela i ledning har ofta varit en stor utmaning för oss i år, kommenterade Vuorinen.

Den så kallade KuPS-kvarten och faktum att VPS haft svårt att spela när man haft ledningen syntes säkerligen även på den mentala sidan i dagens match.

– I dag blev det utmanande säker även på grund av det, att KuPS har vänt matcher i slutet. De vet att de har en chans till det. Vi å andra sidan har inte lyckats hålla ledningen på flera matcher, vad än är orsaken till det. I strukturen har allting varit i sig helt ok ändå, men i dag syntes kanske det, att vi inte har vunnit på länge. Presterandet måste bara vara bättre när man leder 1-0.

Denna vecka bjuder på en match för VPS del då Ränderna åker iväg norrut för att spela på bortaplan mot PS Kemi. Ifall man inte har möjlighet att ta sig dit kan man se matchen via Ilta-Sanomat Extra eller Ruutu+. Nästa hemmamatch blir 29.9 då HIFK gästar Elisa Stadion.

VPS-HIFK 29.9. KL. 18:30 – KÖP BILJETTER HÄR

Artikkelikuva: Harri Bragge.