Raportti: Vepsulle 1-0 -tappio derbyssä – ”Tekemisen laatu mielestäni heikkoa”

Raportti: Vepsulle 1-0 -tappio derbyssä – ”Tekemisen laatu mielestäni heikkoa”

Vaasan Palloseura koki Suomen Cupissa tappion Pohjanmaan derbyssä, kun SJK oli parempi lukemin 1-0. SJK:n voittomaalin iski avausjakson lopulla Vahid Hambo.

SJK-VPS 1-0 (1-0)
43’ Hambo 1-0

Ottelu oli kauttaaltaan monellakin mittarilla katsottuna hyvin tasainen. Avausjaksolla molemmilla joukkueilla oli pari maalintekopaikkaa, joista olisi voinut avausmaalin onnistua tekemään.

Pelin kuudennella minuutilla Omar Jama säväytti pitkällä kuljetuksellaan, jonka päätteeksi hän pamautti vielä painavan laukauksen kohti SJK-maalia. Maalilla Mihkel Aksalu kuitenkin onnistui torjunnassaan.

Kun 24 minuuttia oli pelattu, pääsi puolestaan Richie Dorman yrittämään maalintekoa toisessa päädyssä lähietäisyydeltä, mutta Marko Meerits venyi hyvään torjuntaan. Heti perään Emile Tendeng pääsi pommittamaan, mutta pallo lipui Aubrey Davidin kautta kulmaksi, jonka Vepsu selvitti.

Pelin 37. minuutilla Steven Morrissey pelasi jalkansa vapaaksi 16. rajan tuntumassa, mutta laukaus jäi varsin heppoiseksi ja Aksalulle helposti poimittavaksi.

Aivan jakson lopussa Vahid Hamboa ruokittiin pitkällä pallolla ja VPS-puolustuksen hienoisen sekoilun myötä SJK-kärki sai rauhassa laittaa pallon tyhjään rysään.

– Muutamia asioita toistuu pelissämme avaamisvaiheessa. Maali lähti siitä, kun pelattiin pitkä avaus aivan turhaan siinä vaiheessa, kun meillä oli omalla alueella melkeinpä 5vs2-tilanne. Sitten nostimme linjaa, eikä linja ehtinyt odottaa pitkää palloa takaisin.

– Pitkä avaus oli heikko valinta. Samaa näkyi KPV-pelissäkin välillä. Avausjaksolla (Aubrey) David ja (Eero-Matti) Auvinen ottivat useita pitkiä palloja haltuun ja pelasivat omille, mutta tuossa tilanteessa puolustuslinjamme oli levällään, kun pitkä lähti. Sen jälkeen Auvinen menetti kontrollin Hambosta.

– Tuollaisessa tilanteessa topparin tulisi pystyä pysymään oikealla puolella ja joko blokkaamaan tai ottamaan pallon. Marko (Meerits) puolestaan jäi seisomaan, kun olisi joko pitänyt tulla hakemaan keskitys tai peruuttaa.

– Tilanteessa tehtiin siis huonoja valintoja, sijoituttiin heikosti ja näin ollen hyökkääjän kontrollointi petti. Miten paljon tilanteessa kommunikoitiin on sitten toinen asia, päävalmentaja Vuorinen ruoti.

Tilanteet vähissä molempiin suuntiin

Avausjaksoa värittivät loukkaantumiset. SJK:lta kentän jätti alle 10 minuutin pelin jälkeen Mehmet Hetemaj ja VPS:n puolelta puolen tunnin pelin jälkeen Jarkko Hurmeen rappaama Juho Lähde. VPS:n osalta jobinpostia tuli myös toisella jaksolla, kun kentälle vaihdettu Aatu Kujanpää joutui jättämään kentän loukattuaan jalkansa. Vammojen laadusta ja poissaolojen pituuksista ei ole vielä tietoa.

Toisella jaksolla VPS sai 52. minuutin kohdalla sivuvaparin, jonka Juha Hakola lennätti maalille. Pallo päätyi lopulta Douglas Caélle, joka ehti venyttämään ohjauksen, mutta pallo suuntautui suoraan päin Aksalua.

Muuten tilanteet olivat toisella jaksolla vähissä. SJK hätyytteli muutamaan otteeseen nopeilla hyökkäyksillään etenkin kentälle vaihdetun Aristote Mboman toimesta. Vastaavasti VPS loi paineensa pidempien hyökkäysten kautta, mutta SJK:n tiiviinä pysynyt puolustus onnistui siivoamaan tilanteet.

– Toisella jaksolla Mboma tuotti pari kertaa ongelmia. Niissä tilanteissa meidän tulee skarpata puolustuspelaamistamme. Muuten en muista, että SJK olisi pelaamalla paikkoja toisella jaksolla luonut.

Yhdessä SJK:n hyökkäyksistä Mboma pelasi itsensä melkein läpi, mutta lopulta Meerits onnistui vangitsemaan pallon ja pelaamaan sen eteenpäin. Tilaneessa kaatunut Mboma itse, sekä SJK-kannattajat vaativat kovaäänisesti rankkaria, mutta sellaista ei vihelletty.

Vastaavasti toisessa päädyssä huutokonsertti alkoi lähestulkoon seuraavan hyökkäyksen kohdalla, kun Juha Hakola kellahti kentän pintaan Joel Meron liu’uttua tilanteeseen. Tässäkään tilanteessa tuomari ei kuitenkaan nähnyt rikettä.

Parannettavaa jäi reippaasti

– Mielestäni molemmilta aika tarkkaavaista peliä omalla tavallaan. Molemmat pyrkivät puolustamaan hyvin. Tekemisen laatu oli mielestäni heikkoa pelissä. Nämä tekijät tekivät pelistä sen näköisen mitä se oli, VPS-luotsi Vuorinen kommentoi.

VPS:n kohdalla nimenomaan pallollisen tekemisen laatu ei noussut Vuorisen mukaan tarvittavalle tasolle.

– En tarkoita vain teknisesti esimerkiksi syöttämisen laatua, vaan sitä, miten annoimme tuen ja kuinka käytimme sitä hyväksi. Kentällä olisi ollut paljon tilaa käytettäväksi pelin avaamisvaiheessa, mutta teimme heikkoja valintoja emmekä päässeet niiden myötä käyttämään noita tiloja niin tehokkaasti. Sen takia emme myöskään päässeet hyökkäämään niin paljoa kohti SJK:n linjaa, Vuorinen sanaili.

– SJK piti oikeastaan koko ajan neljä puolustajaa alhaalla ja tukki pelaamista. Silloin pelistä ei usein tulekaan kovin vauhdikasta. Heidän pelin avaamisensa oli lähinnä pelata linjan taakse palloja ja toisella jaksolla kun he johtivat, heidän tarvitsi pääasiassa varjella omaa maalia puolustamalla syvällä. Ansaittu voitto SJK:lle, meidän olisi itse pitänyt suorittaa paremmin, Vuorinen jatkoi.

Tappion myötä SJK voitti Suomen Cupin B-lohkon ja eteni suoraan puolivälieriin. VPS on mitä todennäköisimmin toinen ja pelaa puolivälieräkarsinnassa 17.3.

Maaliskuun otteluista saanemme tietoa viikonlopun aikana ja voinemme tiedottaa ainakin jossain määrin lisää maanantaina.

VPS: Meerits – Ojamaa, David, Auvinen, Engström – Jama, Laatikainen, Lähde (35′ Strandvall) – Morrissey (68′ Kujanpää (82′ Voutilainen)), Hakola – Caé

Penkillä: Volotinen (MV), Kalermo, Gatambiye, Ciss.

Artikkelikuva: Harri Bragge.