Ennakko: Pohjanmaan derbyssä taistellaan lohkovoitosta – ”Emme ainoastaan halua mennä jatkoon”

Ennakko: Pohjanmaan derbyssä taistellaan lohkovoitosta – ”Emme ainoastaan halua mennä jatkoon”

Vaasan Palloseura kohtaa perjantaina vieraskentällä Seinäjoen Jalkapallokerhon. Ottelu startataan WallSport-Areenassa kello 19:00.

– Aurinko paistaa ja huomenna mennään Seinäjoelle pelaamaan kova peli. Mikäs sen mukavampaa, vaikka toki vielä pelataan hallissa. Meillä on ollut SJK:ta vastaan viime aikoina tiukkoja vääntöjä, päävalmentaja Petri Vuorinen tuumi ensitunnelmikseen.

Tilanne on herkullinen. VPS johtaa Suomen Cupin B-lohkoa ennen ottelua paremman maalieron turvin. Mikäli huominen ottelu päättyy Raidan voittoon tai pistejakoon, menee VPS suoraan puolivälieriin lohkovoittajana.

– Joukkueen tavoite on mennä Suomen Cupissa pitkälle. Siitä on ryhmän kesken puhuttu. Isossa kuvassa sitä on pyritty myös toteuttamaan kentällä, oli vastassa kuka tahansa. Peli kerrallaan on menty ja keskitytty kehittämään omaa juttua. Me emme ainoastaan halua mennä jatkoon, vaan haluamme voittaa tämän ottelun ja tämän lohkon, Vuorinen latasi.

Muuttunut SJK 

Vastaan asettuu viime kaudesta muokkautunut SJK. Vetovastuun on ottanut Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimestä mustapaitojen ruoriin siirtynyt Tommi Kautonen. Joukkue on talven aikana hankkinut muun muassa ulkomaiset Reuben Ayarnan, Emile Paul Tendengin, Jordan Mustoen, Kyle Konwean ja Anders Bååthin. Lisäksi ryhmään ovat liittyneet tulevaisuuden lupaus Maximo Tolonen, sekä Mihkel Aksalua kirittävät maalivahdit Jesse Öst ja Teppo Marttinen.

Kokoonpano on paperilla jälleen kerran laadukas ja seinäjokelaiset marssittavat kentälle kovan luokan ryhmän siitäkin huolimatta, että pitkäaikaisloukkaantuneet Obed Malolo ja Billy Ions ovat sivussa.

– SJK on nimekäs joukkue kaikin puolin. Heillä on aina ollut laaja ryhmä ja vaikka siellä on loukkaantumisia, niin avaukseen löytyy tyrkylle pelaajia niidenkin takaa ilman, että taso paljoakaan tippuu. Heidän vahvuutensa on varmasti kova kilpailutilanne ja odotan, että he taistelevat kovasti voitosta kotikentällään.

VPS koki viime kaudesta paljon muutoksia niin valmennusportaan kuin pelaajiston osalta. Samoin kävi myös Seinäjoella. Vuorisen on kuitenkin vaikea löytää vertailukohtaa viime kauden SJK-ryhmään kysyttäessä siitä, mikä SJK:ssa on muuttunut pelillisesti.

– SJK:lla oli viime kaudella kolme valmentajaa, joten riippuu vähän mihin vertaa. Katsooko siihen, millaista peli oli pre-seasonilla, mitä se oli heinäkuussa vai miten he pelasivat lokakuussa?

– He ovat talvikaudella tehneet tiettyjä asioita joita olemme joukkueena käyneet läpi. Mielestäni meillä on hyvä kuva heidän vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Pitää muistaa sekin, että huominen halli vaikuttaa pelin kuvaan varmasti. Se on pieni ja matto alkaa olla jo vähän vanhempi. Pallo käyttäytyy eri tavalla ja se on tietyllä tavalla varmasti kotijoukkueen etu, johon pitää pystyä vastaamaan.

Vastustaja-analyysissa on jälleen kerran tehnyt hyvää työtä analyytikko Rodrigo Picchioni, joka on purkanut SJK:n pelaamista Vepsun muulle valmennusportaalle pureskeltavaksi.

– Joka peliin tuodaan joitain asioita vastustajasta ja taas pitää nostaa hattua Rodrigolle siitä, miten hyvin meillä on materiaalia. Senkin perusteella olemme käyneet läpi omaa pelaamistamme.

Derby avaa kovatasoisen maaliskuun

VPS:n omat pelilliset tavoitteet löytyvät molemmista kentän päädyistä.

– Oman maalin suojeleminen on ollut yksi iso teema tämän talven osalta ja sitä myös haluamme jatkaa. SJK ei ole montaa kertaa pelannut 0-0 kotihallissaan, koska tilanteet tulevat siellä nopeasti. Vaikea on siis lähteä mitään ”nolla-nollaa” pelaamaan, mutta tavoite on pitää oma maali puhtaana. Keinoja, joilla siihen pyrimme, olemme tällä viikolla harjoitelleet.

– Hyökkäyspeliin olemme tuoneet talvella uusia variaatioita. Taustalla on totta kai oma perustekeminen mihin pääasiassa keskitytään pelinavaamismalleineen, mutta siihen on tuotu muutama mauste päälle. Olemme kokeilleet joka pelissä asioita muun muassa erikoistilanteissa; Miten vaikkapa puolustamme kulmissa? Mitä uutta testaamme esimerkiksi rajaheitoissamme tai maalipotkuissamme? Tämän tyyppisiä asioita nähtäneen myös huomenna ja sitten kerrataan kokeiluista saadut kokemukset.

VPS:n kokoonpanon suhteen Vuorinen ei mainitse nimiä. Hän kuitenkin toteaa, että tilanne on suhteellisen hyvä, vaikkei täysin sataprosenttinen.

– Muutama pelaaja on ollut flunssassa, eikä ole treenannut mukana täysillä kuin aivan viime päivät. Muutamalla puolestaan on pieniä vaivoja ja he saattavat olla sen vuoksi poissa kokoonpanosta. Mitään vakavampaa ei kuitenkaan ole kenelläkään, joten sinänsä tilanne on hyvä.

SJK-ottelu on, kuten todettu, tärkeä cupin jatkon kannalta. Maaliskuussa nähtäneen myös muita kovatasoisia pelejä VPS:n ohjelmassa, mutta aikataulut ja vastustajat riippuvat hieman oman ja länsinaapurin cupin jatko-ohjelmista. Joka tapauksessa vastustajat kovenevat kohti Veikkausliiga-kauden avausta, jolloin VPS tahtoo olla valmiina.

– Sekä Suomen, että Ruotsin cupin tulokset vaikuttavat maaliskuun suunnitelmaamme. Haluamme pelata kovia pelejä, koska niissä testataan enemmän myös puolustuspelaamistamme kuin cupin aiemmissa otteluissa. Tällaiset harjoitusottelut ovat kauden kannalta tosi tärkeitä. Tällä hetkellä useampi Allsvenskan-joukkue haluaisi pelata meitä vastaan ja me heitä vastaan. Se on tosi hyvä tilanne, Vuorinen sanaili.

OSTA VPS:N KAUSIKORTTI TÄSTÄ.

Artikkelikuva: Harri Bragge.