Huippuvalmentajia kouluttanut Ricardo Duarte Vepsusta: ”Vaasalla on syytä olla ylpeä omasta joukkueestaan”

Huippuvalmentajia kouluttanut Ricardo Duarte Vepsusta: ”Vaasalla on syytä olla ylpeä omasta joukkueestaan”

Vaasan Palloseura on herättänyt runsaasti kiinnostusta seuran ulkopuolelta ja edustusjoukkueen toimintaan on ollut tutustumassa kesän aikana useitakin tahoja. Europelien tuomien kiireiden myötä kaikkia haastatteluja ei ole vielä julkaistu. Tällä kertaa vuorossa on portugalilaisvalmentaja Ricardo Duarten kanssa vietetty juttutuokio.

Duarte on portugalilainen intohimoinen jalkapallomies, joka toimii kahdella eri kentällä lajin parissa. Hän toimii opettajana ja jalkapallovalmentajien koulutuksen koordinaattorina Lissabonin yliopistossa, jossa jalkapallovalmennusta voi opiskella niin kandi- kuin maisteritasolla. Lisäksi hän toimii yhtenä apulaisvalmentajista perinteisen portugalilaisseura Vitorian joukkueessa maan pääsarjassa. Duarte on nimenomaan kiinnostunut jalkapallon taktisesta puolesta sekä jalkapallosta fundamentaalisella tasolla.

– On mielenkiintoisinta yhdistää näitä kahta maailmaa toisiinsa; jalkapallon opettamista sekä roolia joukkueen teknisessä valmennusportaassa. Jalkapallon ohella minulla on yksi suuri rakkaus. Se on perheeni, johon kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä, Duarte sanaili.

Miksi Duarten kaltainen, huippukoutsien kanssa työskentelevä portugalilainen herrasmies sitten päätyi visiitille Vaasaan?

– Jani Sarajärvi on entinen oppilaamme yliopistoltamme. Hän oli yksi luokan priimuksista. Oppilassuhteen lisäksi pyrimme muodostamaan aina ystävyyssuhteita meillä opiskelevien ja opiskelleiden kanssa. Jani ja Petri (Vuorinen) kutsuivat minut käymään täällä ja päätin tulla tutustumaan seuran toimintaan.

Duarte nautti suuresti sarjakakkosena jo pidemmän tovin keikkuneen VPS:n arkeen tutustumisesta. Hän kehui suuresti joukkueen jokapäiväistä tekemistä.

– VPS:n peli on todella erilaista mitä nähdään monissa Euroopan maissa edelleen. VPS pelaa viehättävää jalkapalloa, joka näyttää kauniilta. Joukkueen ympärillä on todella ammattimainen kulttuuri ja siitä on varmasti valmennusryhmä vastuussa. Se ei silti ole ainoa asia, vaan myös se, miten pelaajat työskentelevät päivittäin, on ihailtavaa. Niin valmentajat kuin pelaajatkin ovat todella kovia tekemään töitä. Vaasalla on syytä olla ylpeä omasta joukkueestaan, Duarte paalutti.

Duarte vietti Vaasassa ja Vepsun treeneissä yli viikon mittaisen ajanjakson. Sen perusteella hän sanoi saaneensa vasta ensivaikutelman, mutta sen vahvaa signaalia ovat tukeneet myös yhteydenotot muualta.

– Vepsulla ei ole supertähtiä, kuten monilla joukkueilla Euroopassa, mutta joukkueena he ovat menossa supertähteyttä kohti. He prässäävät hyvin organisoidusti korkealta, mikä ei ole helppoa vastustajalle. Hyökkäyspelissään heillä on erinomaiset periaatteet, joissa on kiinnitetty huomiota pelaajien liikkeisiin ja erilaisiin variaatioihin. Tapa, jolla VPS pelaa on todellisen huippujoukkueen tapa pelata.

– Pitää muistaa myös se, ettei näillä standardeilla ole helppoa pelata. Se vaatii paljon niin valmentajilta kuin pelaajilta treeneissä ja se vaatii paljon pelaajilta mentaalisella puolella. Se, mitä VPS tekee Suomen liigassa on upeaa ja se voi luoda kulttuuria tulevaisuutta ajatellen niin Vaasaan ja seuraan, kuin koko Suomeenkin. Myös naapurimaissa tämä on noteerattu. Muun muassa ystäviäni ja entisiä oppilaitani Norjasta on ottanut yhteyttä, kun he kuulivat minun olevan Vaasassa. Hekin ovat jo noteeranneet miten täällä pelataan ja tehdään asioita. Tämä on tärkeä asia alueen jalkapallolle, Duarte kommentoi.

Ricardo Duarte.

Duarte oli mukana viikon aikana myös useissa junioriharjoituksissa, etenkin A- ja B-junioreiden treeneissä. Hänen mukaansa huomiota herättivät muun muassa kulttuurierot esimerkiksi Duarten omaan kotimaahan Portugaliin. Niin sanotun valmentajien valmentajan mukaan vaatii paljon työtä kasvattaa paljon pelaajia omista junioreista nopeasti VPS:n edustusjoukkueen standardeihin sopiviksi.

– Rehellisesti sanoen ero vanhimpien ikäluokkien ja edustusjoukkueen välillä on iso. Tapasin nuorten valmentajat ja he ovat todella hyviä luotseja. He ovat nuoria, hyvin koulutettuja ja hengittävät jalkapalloa. Treeneissä heidän tekemisensä oli hyvää ja kompetenssia riittää seuraaviksi vaasalaisiksi ja suomalaisiksi huippuvalmentajiksi. Ajattelin silti pelaajien tason olevan lähempänä edustusjoukkueen tasoa, mutta näkemäni perusteella se vaatii paljon työtä.

– Suomessa huippujalkapalloilijaksi kasvaminen ja kasvattaminen on varmasti siinä mielessä haastavampaa, että monet muut ammatit saattavat nuorelle olla miellyttävämpiä tai viehättävämpiä. Tapasin pelaajia ja he olivat mahtavia tyyppejä. He olivat kohteliaita ja nöyriä ja ottivat loistavasti vastaan minunkin kaltaisen, joukkueen ulkopuolisen, ulkomaisen henkilön. Heistä näki heti, että he ovat saaneet Suomessa hyvän koulutuksen, sillä valmentajat pystyivät antamaan heille paljon tehtäviä myös omatoimisesti suoritettaviksi. Tämä on asia, jonka pystyn viemään myös mukanani Portugaliin, sillä meillä ei likikään aina asia ole näin.

– Pelaamisessa oli kuitenkin ainakin kaksi isoa eroa. Pelaajilla ei ole niin paljon luovuutta pallon kanssa ja he ovat vähemmän positiivisaggressiivisia. Tämä sana usein ymmärretään väärin. Sillä en viittaa mitenkään väkivaltaiseen käytökseen, vaan siihen, mitä teet, kun saat pallon ja kohtaat vastustajan. Täällä nuoret pelaajat eivät hae haastoja nopeasti ja pyri murtautumaan, eivätkä he ole niin röyhkeitä kentällä. Sitä kun saisi lisättyä siihen luonnolliseen koulutukseen, joka lapsillanne Suomessa on, niin olisi aineksia pitkälle. Sain paljon kehitysideoita myös omaan työhöni täältä, Duarte analysoi.

Erot nousivat portugalilaisen mieleen hyvinkin kirkkaasti oman jalkapallotaustan lisäksi kotimaansa jalkapallokulttuurin erilaisuuden myötä.

– Jalkapallo on Portugalissa selkeä ykköslaji. Se ei ole ainoa urheilulaji, mutta välillä se tuntuu siltä. Se on sisäänrakennettuna kulttuuriimme ja me olemme mielestäni välillä jopa hulluja jalkapallon suhteen.

Monien eurooppalaisten huippuluotsien kanssa töitä tehnyt Duarte ehti reippaan viikon aikana viettää paljon aikaa VPS:n treeneissä ja käydä paljon pitkiä keskusteluita valmentajien kanssa. Hän antaakin paljon tunnustusta Vuoriselle, Sarajärvelle ja Sillanpäälle valmennusryhmässä.

– He ovat todella huippukoutseja ja loistavia persoonia. He ovat erinomaisia siinä, mitä he tekevät. Tiedän paljon aivan kirkkaimmalla huipulla olevia valmentajia Euroopasta. Vepsun valmentajien tietämys jalkapallosta ei ole vähäisempää, joissain tapauksissa se on jopa paremmalla tasolla. He tuntevat pelin ja taitavat seuraavan askeleen, eli miten viedä asiat käytäntöön. Opettaminen ei ole vain sitä, mitä pystymme näkemään pelistä, vaan sitä, miten valmistamme pelaajat tekemään harjoitellut asiat kentällä. Toivotan taitaville valmentajillenne kaikkea hyvää, Duarte kehaisi.

Vaasasta kaupunkina Duarte sai miellyttävän kuvan. Häntä oltiin hakemassa juna-asemalta ja sen jälkeen hän loi saman tien ensivaikutelmaa kävelemällä kaupungin läpi.

– Jo ensi silmäyksellä huomasin, ettei Vaasa ole iso kaupunki, mutta pidin siitä juuri siksi. Viikon aikana olen huomannut, että luonto on vahvasti läsnä. Täällä näkee paljon puita ja puistoja ja kaupungin ilmapiiri vaikuttaa miellyttävältä. Itse pidän tällaisesta, sillä Lissabon, jossa asun, on iso paikka ja elämä siellä hyvin erilaista. Siellä on enemmän liikennettä ja melua. Täällä kaikki on rauhallista ja ihmisillä on varmasti mahdollisuus hyvään elämään täällä. Ihmiset ovat varmaan onnellisia Vaasassa? Itse ainakin olisin. Toki näin kesällä täällä on vaikea saada unta, kun on valoisaa niin myöhälle saakka, Duarte nauroi.