VPS voitti pronssimitalit ja Pohjanmaan herruuden

VPS voitti pronssimitalit ja Pohjanmaan herruuden

VPS ja FF Jaro kohtasivat aurinkoisella Hietalahden stadionilla ottelussa, josta ei puuttunut paikallistaistolle ominaista draamaa ja tunnelmaa. Lopulta kentältä voittajana marssi pois kotijoukkue VPS iskettyään pallon kolmesti Jaron verkkoon. Voiton ja muiden otteluiden tulosten myötä varmistuivat VPS:n pronssimitalit ja paluu mitalikantaan pitkän tauon jälkeen.

Peli käynnistyi VPS:n komennossa, mutta ensimmäisen puolittaisen paikan sai Jaro. Alexander Tumasyan sai pallon haltuunsa ja tavoitteli syötöllään hyökkääjä Frank Jonkea, mutta Henri Sillanpää ehti ensimmäisenä palloon kiinni.

Heti perään VPS sai ensimmäisen tilanteensa, ja tuloksena oli heti rangaistuspotku. Sebastian Strandvall juoksi vahvasti oikealta laidalta, ja hänet kaadettiin takaapäin rangaistusalueella. Pilkkua asettui antamaan Tony Björk. Keskikenttäpelaaja ei paikastaan erehtynyt, vaan sijoitti pallon vasempaan alakulmaan tehden lukemiksi 1-0.

Maalin jälkeen VPS piti palloa, kun taas Jaro pyrkii nopeisiin vastahyökkäyksiin laitojen kautta. 14. minuutin kohdalla Tomi Ameobi kaadettiin noin 30 metriä Jaron maalilta. Strandvall asettui pallon taakse ja laukoi tulisesti kohti alakulmaa. Jesse Öst vierailijoiden maalilla oli hereillä ja torjui vedon vaivoin alakulmasta.

16. minuutin kohdalla VPS:n kannattajakatsomo järjesti hienon hetken laulamalla viimeistä kotiotteluaan pelanneen Jyrki Saranpään nimeä. Kannattaja nostivat ylös ison lakanan, jossa oli numero 16 Saranpään kunniaksi.

VPS:n seuraava vaarallinen tilanne syntyi 19. minuutin kohdalla. Anthony Dafaan pitkä pystysyöttö tavoitti rangaistusalueelle rynnivän Ameobin. Tämä otti pallon haltuun, mutta ajautui liian lähelle maalia eikä saanut kunnon laukausta aikaan.

Tämän jälkeen ote siirtyi hetkellisesti Jarolle. Frank Jonke eteni vahvasti laitaa pitkin ja haastoi VPS:n puolustusta. Hyökkääjä keskitti maalin edustalle, mutta omat pelaajat eivät ehtineet palloon ajoissa kiinni, vaan se meni päätyrajan yli VPS:n maalipotkuksi.

Vepsun toinen maali oli äärimmäisen lähellä puolen tunnin kohdalla. Grant Kerrin antama kulmapotku tuotti vaikeuksia Östille, joka oli VPS-pelaajien puristuksessa. Öst olikin viedä pallon mukanaan aina omaan maaliin asti, mutta onnistui lopulta pitämään sen viivan oikealla puolella ja Jaro säästyi takaiskulta.

Heti perään Antti Uimaniemi antoi pitkän pystysyötön Jordan Seabrookille. Öst lähti tilanteessa maaliltaan kauaksi vastaan, eikä ehtinyt palloon ennen Seabrookia. Amerikkalaispelaaja nosti pallon yli Östin kohti tyhjänä ammottavaa Jaro-maalia, muttei saanut suunnattua nostoaan tolppien väliin. Pallo pomppi oikealta ohi maalin.

Tilanteen jälkeen kentällä nähtiin kovia otteita vierasjoukkueen toimesta. Ensin Jonke tuli sivurajan tuntumassa kovaa Seabrookia jaloille ja sai taklauksestaan keltaisen kortin. Seuranneesta hyökkäyksestä Jaro-toppari Johan Brunell taklasi nappulat edellä suoraan Dafaata jaloille. Tuomari Petteri Kari näki tilanteen aitiopaikalta ja nosti Brunellille punaisen kortin.

Noin viisi minuuttia ennen puoliaikavihellystä Ameobi nousi vahvasti vasemmalta päästen laukomaan, mutta kierteinen veto oli Östille helppo torjuttava.

41. minuutin kohdalla Kevin Pethin hankkima kulmapotku tuotti vaikeuksia VPS:lle. Pallo pyöri tilanteessa hetken vaarallisesti raidan alueella ilman, että kukaan oikein sai siitä otetta. Lopulta pallo kuitenkin purettiin Seabrookin toimesta väljemmille vesille.

VPS pääsi iskemään ottelun toisen maalinsa aivan avausjakson loppuun. Ameobi otti rangaistusalueen sisällä korkean pallon rinnalla haltuun ja jatkoi sen viereen Björkille. Tämä ohjasi pallon eteenpäin rangaistusalueen rajan tuntumassa vaanineelle Strandvallille, joka laukoi voimalla pelivälineen maalin vasempaan alanurkkaan.

Pelin toinen jakso käynnistyi VPS:n hallinnalla. Jaro piti alivoimaisena pakkansa tiiviinä, eikä päästänyt VPS:ää nopeisiin hyökkäyksiin.

Ensimmäistä potentiaalista tilannetta saatiinkin odotella 55. minuutille asti. Vierasjoukkueen harhasyötön seurauksena pallo ajautui Seabrookille, joka lähti etenemään kohti rangaistusalueen rajaa. Jaron Mathias Kullström ehti kuitenkin jalkoineen väliin ja esti Seabrookin pääsyn vetopaikkaan.

Hetkeä myöhemmin Kerrin antama vapaapotku tippui rangaistusalueelle Ville Koskimaan päähän. Tämä jatkoi pallon kohti maalia, mutta Öst venytti näyttävästi kätensä pallon tielle ja esti maalin synnyn.

Vepsu jatkoi painostamistaan ylivoiman turvin ja pakotti vierasjoukkueen puolustuskannalle. 58. minuutin kohdalla Björkin hyvä keskitys tavoitti selkä maalia kohti olleen Ameobin. Tämä kääntyi hyvin pallon kanssa ja laukoi, mutta veto kimposi Jaro-puolustuksesta kulmapotkuksi.

Vain hetkeä myöhemmin Vepsun painostus palkittiin. Vaihdosta kentälle tullut Steven Morrissey näytti nopeuttaan ja karkasi läpiajoon keskeltä vierailijoiden puolustusta. Kohti maalia spurtannut Morrissey pääsi laukomaan, mutta veto oli jäädä puolittaiseksi. Ameobi oli oikeaan aikaan paikalla ja siirsi pallon tyhjään maaliin vain metriä ennen Jaron maalia tehden lukemiksi 3-0.

70. minuutin jälkeen Morrissey aiheutti ongelmia pietarsaarelaisille. Ensin hän karkasi oikealta laidalta hakien syötöllään Ameobia. Pallo ei koskaan englantilaispelaajalle asti mennyt, vaan Öst ehti käsineen väliin. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Morrissey haastoi vasemmalla laidalla ja keskitti rangaistusalueen sisältä kohti maalin edustaa. Jaron puolustus osasi lukea yrityksen oikein ja selvitti tilanteen kauemmaksi.

Minuuttia myöhemmin Morrissey riisti pallon vastustajan puolustukselta ja murtautui läpiajoon. Jamaikalaishyökkääjä ei laukonut tilanteessa, vaan lähti kiertämään Östiä vasemmalta puolelta. Jaro-vahti oli tilanteessa kuitenkin vahvempi ja sai jalallaan pelattua pallon pois Morrisseyltä.

Olli Huttunen vaihtoi vielä loppuhetkillä kentältä pois VPS:n legendoihin kuuluvan Jyrki Saranpään. Hietalahden yleisö nousi seisaalleen osoittamaan suosiotaan Saranpäälle ja VPS:n pelaajat vuorostaan rynnistivät halaamaan kentältä poistuvaa Lapuan Virkiän kasvattia.

Jaron ilta synkkeni entisestään 89. minuutin pelin jälkeen. Nuori Idle Elmi huitaisi kädellään Uimaniemeä kasvoihin ja sai tilanteesta suoran punaisen kortin joutuen ulosajetuksi.

Vielä lisäajalla Morrissey yritti maalintekoa, mutta miehen matala laukaus osui Jaron pelaajaan ja meni kulmapotkuksi. Enempää tilanteita ei nähty, joten VPS nappasi Pohjanmaan herruuden lukemin 3-0.

Voiton, IFK Mariehamnin tasapelin sekä FC Hongan tappion myötä varmistui se, että VPS karkasi kolmospaikassa tavoittamattomalle karkumatkalle. Sen myötä VPS varmisti Veikkausliigan pronssiset mitalit ja palasi mitalikantaan 15 vuoden tauon jälkeen!

Ottelun päätteeksi Jaron päävalmentaja Alexei Eremenko senior harmitteli nopeasti tullutta avausmaalia. Hän halusi myös onnitella rakasta vastustajaa saavutuksestaan.

– Onnittelen Okaa, VPS:ää ja koko Vaasan kaupunkia hienosta voitosta ja mitaleista. Vaikka olemme niin sanottuja ”vihollisia” kentällä, niin on hienoa mitaleiden tulo tälle alueelle, Eremenko sanoi.

– Maali heti alkuun vaikeutti meidän pelisuunnitelmaamme. Toinen maali tuli sitten puoliajan loppuun, ja jälkimmäisellä jaksolla VPS teki tarvittavan työn. 3-0-tulos osoittaa kumpi joukkue oli parempi tänään, Eremenko jatkoi.

VPS-luotsi Olli Huttunen oli pelin jälkeen todella hyvin mielin tuoreesta saavutuksesta.

– Onhan se todella mahtava tunne, että VPS on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi paras joukkue. Vähän on tyhjä olo, sillä en ollut varautunut meidän voittavan sitä vielä tässä ottelussa, Huttunen totesi.

Okan mukaan kentällä huokui pelaajista hyvä asenne tekemiseen. Hän viestitti, että Jaron laatima puolustusvoittoinen taktiikka ei tullut heille yllätyksenä.

– Tulimme hyvällä asenteella peliin ja olimme varautuneet siihen, että Jaro vetää viiden alakerralla. Saimme riittävästi juoksuja linjan taakse, mikä helpotti tilannetta ja siitä se ensimmäinen maalikin syntyi. Joukkue teki määrätietoisesti ja päättäväisesti tänään sen homman minkä piti, Huttunen linjasi.

Kokenut valmentaja antoi myös arvionsa koko kaudesta.

– Kausi on ollut mahtava ja tämän joukkueen kanssa on ollut hienoa tehdä töitä sen takia, että he ovat halunneet tehdä töitä ja kehittyä. Kauden alusta asti on todettu, että olemme pärjänneet, koska pelaamme joukkueena. Sen on ymmärtänyt tausta ja pelaajat.

– Häviämme ja voitamme joukkueena. Pelaajat ovat tehneet nöyrästi töitä molempiin suuntiin kentällä, kaverit ovat auttaneet toisiaan ja joukkueessa on mahtava yhteishenki, Oka selosti.

 

Maalit:

1-0  Tony Björk 7. min. (rp)

2-0 Sebastian Strandvall (Tomi Ameobi) 43. min.

3-0 Tomi Ameobi (Steven Morrissey) 62. min.

Punainen kortti:

Johan Brunell 36. min.

Idle Elmi 89. min.

Varoitukset:

Jonas Emet 25. min.

Frank Jonke 35. min.

Tomi Ameobi 68. min.

Vepsun avauskokoonpano:

Maalissa Henri Sillanpää

Puolustus vasemmalta Antti Uimaniemi, Cheyne Fowler, Ville Koskimaa, Jyrki Saranpää (Atte Hoivala 89. min)

Keskikentällä, Jordan Seabrook (Patrik Lomski 81. min.), Anthony Dafaa, Tony Björk, Grant Kerr (Steven Morrissey 61. min.), Sebastian Strandvall

Hyökkäyksessä Tomi Ameobi

Leave a Reply