VPS kohtaa huippuottelussa FC Lahden – ”Vastassa on monipuolinen joukkue”

VPS kohtaa huippuottelussa FC Lahden – ”Vastassa on monipuolinen joukkue”

Vaasan Palloseura kohtaa huomenna maanantaina 14.8. Elisa Stadionilla FC Lahden. Ottelu vislataan käyntiin kello 18:30.

Viimeksi joukkueet kohtasivat melkoisen ottelusuman päätteeksi kesäkuussa Lahdessa. Tuolloin väsymys tuntui painavan molempia joukkueita. Ottelussa päädyttiin 0-0 -pistejakoon.

Nytkin joukkueet ovat pelanneet melko kovalla tahdilla, mutta Lahdella on ollut aikaa palautua kolmen päivän ajan edellisestä pelistään, Vepsulla puolestaan neljän päivän ajan.

– En usko, että sen suhteen kummallakaan on etua, vaan molemmat joukkueet ovat ”freesejä” kun peli alkaa, VPS:n valmennusryhmän Jani Sarajärvi kommentoi.

Viimeksi peli oli tasaista ja tarkkaa. Lahden oli vaikea päästä hyökkäämään, kun VPS piti palloa ja riisti hyvin heti menetysten jälkeen. Vastaavasti VPS:n oli todella hankala murtautua tuolloin syvältä puolustaneen Lahden muodon sisään ja selustaan.

– Lahti on Veikkausliigan parhaita organisaatioita puolustussuunnassa ja meidän pitää pelata erittäin hyvä peli, jos haluamme sen rikkoa. He yleensä pelaavat keskikorkeassa tai matalassa blokissa, mutta pystyvät vaihtamaan prässitasoja. Usein ryhmitys on 4-4-2, mutta he pystyvät muokkaamaan sitäkin muotoon 4-2-3-1 tai 4-4-1-1. Alkukaudesta he pelasivat välillä jopa kolmella topparilla. Vastassa on monipuolinen joukkue, Sarajärvi analysoi.

”Kuhnurit” ovat kauden aikana suoraviivaistaneet peliään ja siihen löytyy syyt. Tuleva vierailija pystyy kuitenkin edelleen myös hallitsemaan pelivälinettä pidempiä jaksoja.

– Alkukaudesta Lahti pyrki avaamisvaiheessaan pelaamaan lyhyillä syötöillä keskikentän kautta. He menettivät jonkun verran palloja siinä ja vastustaja rokottikin niistä. Voi olla, että he ajattelivat vähentää noita maaleja ja pyrkivät sen jälkeen suoraviivaistamaan pelinavaamistaan. He pystyvät kuitenkin edelleen avaamaan matalammalta lyhyillä syötöillä. Heillä on paljon taitavia pelaajia maalivahdista lähtien. Meidän liikkeemme prässissä tulee olla organisoituja ja yhtenäisiä.

”Rivit täytyy korjata”

VPS:n tasapeliputki katkesi HIFK-tappioon keskiviikkona. Vaikka HIFK-peliä lukuunottamatta peleissä on ollut viime aikoina paljon hyvää, on joukkueen syytä kuitenkin laittaa oma organisaatio kentän puolella nyt kuosiin, jotta viime kierroksella ohi viilettänyt Lahti saadaan taas jäämään taakse.

– Panikoimaan ei aleta missään nimessä, mutta rivit meidän täytyy korjata. Peleissämme on näkynyt liikaa toimintoja, jotka eivät kuulu pelaamiseemme. Niitä kun tulee tarpeeksi, niin koko pelin kuva hajoaa. Olemme itse sen hajottaneet ja nyt pitää päästä takaisin siihen tarkkaan tekemiseen kiinni, mitä olemme parhaillamme esittäneet.

– HIFK-peliä lukuun ottamatta olemme pelanneet ajoittain todella hyvin. Meidän maaliodottamamme on ollut peleissä korkeampi kuin vastustajalla ja todennäköisyyksien puolesta olisimme voineet voittaa nuo pelit. Pisteitä ei ole kuitenkaan tullut niin paljon kuin olisi voinut olettaa. Nyt ykkösprioriteetti on nimenomaan saada se meidän organisaatiomme kuntoon. Pitää tehdä niitä asioita, jotka kuuluvat meidän pelaamiseemme, Sarajärvi paaluttaa.

Sarajärvi antaa myös esimerkkejä tällaisista Vepsun peliin kuulumattomista toiminnoista.

– Kun saan pallon keskialueelle negatiiviseen peliasentoon ilman mahdollisuutta kääntyä, ja minulla on tuet sovituissa paikoissa, enkä käytä tukia ja käännyn silti. Tuollaisessa tilanteessa on järkevintä syöttää tukevalle pelaajalle, joka näkee koko kentän ja pystyy jatkamaan peliä järkevästi. Saatan onnistua käännöksessäni kerran kymmenestä, mutta yhdeksän kertaa vastustaja vie pallon ja iskee vaarallisesti vastaan.

– Toisekseen, laidassa pelin avaamisvaiheessa haluamme pois pienestä tilasta, jossa meillä on alivoima. Meillä on mallit sieltä pois pääsemiseen. Ellemme käytä niitä, niin se on toinen esimerkki siitä, että teemme jotain pelitavastamme poikkeavaa.

– Tärkein asia on kunnioittaa omaa pelaamistamme. Jos emme sitä tee, vastustaja saa pelissä hetkensä rangaista meitä.

Huippujännittävä syksy

Taistelu Veikkausliigan kärkipäässä käy todella tiukkana varmasti kauden loppuun saakka. Lahti, KuPS ja VPS ovat sijoilla 2-4 parin pisteen sisällä ja sijoilla 5-8 niskaan hengittävät Ilves, SJK, Inter ja IFK Mariehamn. Edessä on siis huomenna taisto tärkeistä pisteistä ja iso haaste vastustajan tiiviin puolustuspelin ja monipuolisuuden myötä. Veikkausliiga-jalkapalloa parhaimmillaan.

VPS:n terveystilanne on parantunut. Poissa ovat vielä ainakin elokuun loppuun nilkkaansa kuntouttava Aatu Laatikainen, paluuta oman vammansa jälkeen tekevä Veli Lampi, jolle huominen tulee liian nopeasti, sekä A-junioreiden mukana jalkansa loukannut Fabrice Gatambiye.

– Kaikki muut, joilla on ollut pieniä kolhuja tai vammoja, ovat luultavasti maanantaina käytettävissämme. Thomas Haasin tilanne on vielä auki peliluvan suhteen, Sarajärvi kommentoi.

OSTA LIPUT VPS-FC LAHTI -OTTELUUN TÄSTÄ.

Artikkelikuva: Juha Tamminen.