Paluu voittojen tielle tähtäimessä – ”Olen luottavaisin mielin”

Paluu voittojen tielle tähtäimessä – ”Olen luottavaisin mielin”

Vaasan Palloseura pelaa sunnuntaina IFK Mariehamnia vastaan vieraissa. Ottelu alkaa kello 18:30 Wiklöf Holding Arenalla.

VPS:lla on edessä kova syksy. Kuten edelliset Raidan kamppailut ovat osoittaneet, mitään ei tule ilmaiseksi. Samalla tavalla eiliset Veikkausliiga-tulokset näyttivät, että jokainen joukkue on viimeistään nyt herännyt taistelemaan pisteistä viimeiseen asti.

– Edessä on hienoja pelejä koko loppusyksy. Kaikissa riittää panosta. Meidän tarkoituksemme on lähteä maajoukkuetauolle sen jälkeen, kun on viety pisteet Maarianhaminasta. Emme ole hetkeen onnistuneet voittamaan, joten sen trendin haluamme muuttaa täällä. Meillä on ollut hyviä harjoitusviikkoja ja olemme käyneet läpi edellisten pelien asioita. Olen luottavaisin mielin, päävalmentaja Vuorinen kommentoi.

Todennäköistä on, että huomenna vastaan asettuu joukkue, joka puolustaa tiiviisti, pelaa todella suoraviivaista hyökkäyspeliä ja luottaa hyökkäyspään erikoistilanteisiinsa.

– Pitää silti olla valmiita siihen, mitä muutakin sieltä saattaa tulla. Pitää olla valmiimpia pidempään palloon ja suoraviivaisuuteen, kuin vaikkapa viime pelissä. Olemme käyneet sitä läpi ja harjoitelleet sitä. Sekin on huomioitu, että IFK prässää korkeammalta. Harjoituksissa on näyttänyt hyvältä.

IFK on ollut kauden aikana sarjan parhaita kotijoukkueita, mutta vastaavasti huonoimpia vierasjoukkueita. Siitä syystä otteetkin ovat ailahdelleet.

– Heidän pelitapansa on sellainen, että se vaatii paljon, että he onnistuvat etenkin omassa hyökkäyspelissään. Kotona he ovat onnistuneet paremmin kuin vieraissa.

IFK:ta puoltaa myös pienempi kotikenttä.

– Me tykkäämme, että kentällä on paljon tilaa ja pystymme liikuttamaan vastustajaa isompia määriä, kuten liikutimme IFK:ta kotona edellisessä keskinäisessä pelissä. Pienellä kentällä on ehkä helpompaa ohjata vastustajan pelaamista toiselle puolelle. Vastaavasti jos IFK pelaa pidempiä palloja, niin se saattaa tuottaa heille enemmän rajaheittoja, vapaapotkuja ja kulmia, sekä ylipäätään kaksinkamppailuja.

– Haluamme kuitenkin hallita peliä molempiin suuntiin. Pitkillä hyökkäyksillä pystymme kontrolloimaan tilanteenvaihtojakin paremmin. Hyökkäyspelissä pienellä kentällä se vaatii monesti vähän enemmän ja vähän tarkempaa työtä, että pääsee väleihin ja linjojen taakse. Pitää myös muistaa, että IFK ei ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan erikoistilanteissa puolustussuuntaan, Vuorinen analysoi.

Vuorinen painottaa paluun voittojen tielle olevan tärkeä asia tässä vaiheessa. Siihen vaikuttaa kuitenkin myös oman pään pelaaminen.

– Nollan pitäminen omissa on meille äärimmäisen tärkeää. Se antaa meille isomman mahdollisuuden voittoon, kun vertaa siihen, että päästät maalin. Viime peleissä, kun olemme päästäneet kaksi tai kolme maalia, niin voittaminen hankaloituu entisestään. Meidän pelitapaamme kuuluu myös se, että sen myötä päästäisimme vähän maaleja ja siinä emme ole aivan onnistuneet. Siitä olemme myös paljon kopissa keskustelleet.

Sen lisäksi, että harjoitusviikot ovat sujuneet hyvin, on joukkue viime viikkojen aikana lyönyt työhaalareita entistä tiukemmalle.

– Olemme harjoitelleet suhteellisen kovaa. Emme ole juuri herkistelleet.

Maarianhaminassa ollaan ilman Fabrice Gatambiyea ja Aatu Laatikaista. Keskustelua herättänyt Veli Lammen pelikunto on sataprosenttinen.

– Veka on täydessä kunnossa.