Päävalmentaja Vuorinen: ”Se, miten pääsemme keskikentän timantin ohi, on ratkaiseva tekijä”

Päävalmentaja Vuorinen: ”Se, miten pääsemme keskikentän timantin ohi, on ratkaiseva tekijä”

Vaasan Palloseura kohtaa torstaina Bröndby IF:n Eurooppa liigan toisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa. Kööpenhaminalainen seura johtaa otteluparia lukemin 2-0, eli Vepsulla riittää kirittävää.

Päävalmentaja Petri Vuorinen luottaa joukkueen omaan, viime aikoina todella vahvasti sujuneeseen suorittamiseen.

– Omalla tavallamme lähdemme etumatkaa kuromaan kiinni. Tulosta täytyy lähteä hakemaan. Lähtökohta on erilainen, kun peli ei ala lukemista 0-0. Vähintään 2-0 pitää olla taululla meidän hyväksi, kun pelikellossa on 90 minuuttia täynnä. Luotamme varmasti paljolti samoihin asioihin kuin aikaisemminkin, Vuorinen kommentoi.

Veikkausliigapelien ja euro-otteluiden välillä on nähty runsaasti rotaatiota kokoonpanon osalta. Torstain rosteri on pikkuhiljaa muovatutumassa.

– Kyllä tässä hahmotelmia on millaisella kokoonpanolla lähdemme. Pitää miettiä kuinka prässäämme. Jos prässäämme korkealta, meillä tulee olla juoksuvoimaisia pelaajia kentällä, koska pitää juosta paljon ja kovaa. Se vaikuttaa totta kai pelaajavalintoihin, Vuorinen sanaili.

Bröndby nosti pallollisena kotipelissään paljon pelaajia VPS:n puolustuskolmannekselle ja liikkui vinhasti ja liukkaasti Vepsun linjojen välissä. Pelaajien väliset etäisyydet ja kommunikaatio ovat tällöin tärkeässä roolissa. Suurempi haaste on Raita-luotsin mukaan kuitenkin tanskalaisten nopea hyökkääminen.

– Kun olimme matalassa blokissa, niin en muista heidän päässeen montaakaan kertaa kunnolla siitä läpi. Isompia haasteita tulee siinä vaiheessa, kun he hyökkäävät nopeasti riistonsa jälkeen. He ovat siinä todella vaarallisia. Kun olemme matalassa blokissa ja heillä on pallo, pystymme puolustamaan organisoidusti suhteellisen hyvin. Toisaalta haluamme, että meillä on pallo mieluummin, sillä se antaa meille aikaa ja mahdollisuuden liikuttaa heitä. Se on tavoite taas kerran, Vuorinen analysoi.

Vepsun riistettyä pallon, oli ainakin Tanskassa Bröndbyn selustassa ajoittain paljonkin tilaa. Nopean kööpenhaminalaisten prässin vuoksi niitä ei aina kuitenkaan päästy hyödyntämään. Siinä voi piillä yksi ase VPS:lle.

– Heidän keskikentän timanttimuodostelmansa pelaa aika keskellä ja edellisessäkin pelissä meillä oli yksi teemoista puolenvaihdot, joiden myötä meillä on mahdollisuus päästä hyökkäämään enemmän. Se, miten pääsemme timantin ympäri tai ohi, on ratkaiseva tekijä, kun Bröndby prässää korkealta.

Tilastojenkin mukaan VPS laukoo otteluissaan suhteellisen vähän. Tehokkuus on viime aikoina kuitenkin ollut varsin hyvällä tasolla, etenkin europeleissä ja varsinkin Ljubljana-otteluissa. Pelisuunnitelmaa ei lähdetä muuttamaan, eikä joukkue aio vastaisuudessakaan ampua kauempaa vain ampumisen vuoksi.

– Emme me lähde laukomaan kolmestakympistä, koska niistä ei tule maaleja. Meidän pitää saada enemmän hyökkäyksiä, joiden päätteeksi pääsemme lähempää yrittämään maalintekoa. Se ei aina ole helppoa, kun vastus on niin kova kuin Bröndby. Siksi meidän pitää olla tehokkaita, kuten olemme olleetkin viime peleissä. Sekin täytyy huomioida, että puolustaminen on isossa roolissa. Oman maalin puhtaana pitäminen on äärimmäisen tärkeä asia ja se antaa edellytykset voittoihin näissä peleissä, Vuorinen muistutti.

Pelin luonteen VPS-käskijä uskoo muodostuvan hyvin samanlaiseksi kuin Kööpenhaminassa. Bröndby tuskin tulee Vaasaan peruuttelemaan ja pelaamaan 0-0 -tulosta.

– Uskon, että he pelaavat omaa peliään. He prässäävät korkealta ja jaksottavat tuota paineistusta läpi pelin. Välillä he tulevat tosi korkealta kiinni ja välillä he tiputtavat keskiblokkiin. Keskiblokissa he odottavat muodossa oikeaa hetkeä ja syöttöä jollekin alueelle. Se kuinka paljon he tekevät näitä suhteessa toisiinsa, nähdään torstaina.

VPS on viime päivien aikana harjoitellut alkuviikosta paljon prässin purkamista. Tila ja aika on vähissä, kun vikkelät juutit iskevät kiinni saman tien. Pallon pitää liikkua ja tukien pitää olla lähellä, jotta VPS pääsee hyökkäämään ja napsimaan kahden maalin etumatkaa kiinni.

– Tavoite on totta kai pystyä purkamaan heidän prässinsä. Nyt olemme pelin kokeneempia siinä. Emme halua antaa myöskään liian pitkiä syöttöjä heidän linjansa taakse. Heidän topparinsa hoitavat kyllä pitkät pallot, jos niitä annetaan liian kaukaa. Uskomme, että saamme prässin auki, kun suoritamme peliämme kentällä nopeasti. Pallollisella pelaajalla tulee olla tuki koko ajan ja sen pitää tulla äkkiä. Jos sitä ei ole, niin silloin paineen alta on todella vaikea päästä ulos. Pallottomien pelaajien liike on siis äärettömän tärkeää olla kunnossa torstaina, Vuorinen painotti.

VPS-Bröndby IF pelataan klo 19:00 torstaina 20.7 Elisa Stadionilla. Kannattaa muistaa myös sunnuntain JJK-ottelu. Siihen liput voit ostaa osoitteesta www.vepsu.fi/kauppa/