Kovan luokan slovenialaisvastustaja huomenna Elisa Stadionilla – ”Voi olla, että nähdään tiukka taistelu pallonhallinnasta”

Kovan luokan slovenialaisvastustaja huomenna Elisa Stadionilla – ”Voi olla, että nähdään tiukka taistelu pallonhallinnasta”

Vaasan Palloseura kohtaa torstaina Elisa Stadionilla Olimpija Ljubljanan. VPS selvitti hieman millaisesta joukkueesta on kyse ja nappasi myös muutaman kommentin Vepsun valmennusryhmään kuuluvalta Riku Paularinteeltä.

Pääasiassa joukkue on pre-seasoninsa aikana käyttänyt pelijärjestelmää 4-2-3-1. Tässä artikkelissa käydään läpi hieman joukkueen kantavia voimia jokaiselta kentän osa-alueelta. Sen lisäksi kerromme hieman vastustajan pelitavasta.

Maalivahdeista raamikas Nejc Vidmar on todennäköinen aloittava maalivahti. Hän on varmaotteinen torjuja ja repertuaarista löytyy hyvä potku, jota pystyy hyödyntämään. Vidmar ei kuitenkaan ole niitä parhaita maalivahteja pelinluvun osalta. Toinen mahdollisuus tolppien väliin on myös 18-vuotias Rok Vodisek, jonka odotetaan vielä jossain vaiheessa siirtyvän seurasta isolla rahalla eteenpäin. Vodisek pelasi jo viime kaudella joukkueensa maalinsuulla joitain pelejä.

Puolustuksen selkeä ykkösnimi on varmasti konkaripelaaja Branko Ilic. Espanjan liigan Betisissä ja Venäjän liigan Lokomotiv Moskovassa pelanneesta laitapuolustajasta näkee, että kovemmissa paikoissakin on uran aikana oltu. Ilic on joukkueen kapteeni ja on edustanut Sloveniaa muun muassa MM-kisoissa 2010. Hänen vierellään topparit Aris Zarifovic ja Nemanja Mitrovic ovat varmaotteisia, isokokoisia ja ulottuvia pelaajia. Zarifovic on rutinoitunut johtohahmo ja 25-vuotiasta Mitrovicia puolestaan pidetään yhtenä joukkueen tähdistä. Mitrovic on isoksi pelaajaksi erittäin atleettinen näky ja vaarallinen myös hyökkäyspään erikoistilanteissa.

Keskikentällä kroatialainen Tomislav Tomic, romanialainen Alexandru Cretu ja serbialainen Goran Brkic ovat todennäköisiä avauskokoonpanon miehiä, mutta vaihtoehtojakin löytyy Danijel Miskicin ja Ricardo Alvesin muodossa. Tomic on loistavalla vasemmalla varustettu pelaaja, joka on pelinrakentelun osalta tärkeä palanen Olimpijalle. Hänen syöttövalikoimastaan löytyy myös erinomaisia pidempiä syöttöjä ja vaarallisia vapaapotkuja. Cretu puolestaan on stabiilimpi peruspelaaja ja myös selvästi isompi kokoinen kuin Tomic tai kymppipaikalla enimmäkseen hääräävä Brkic. Pienikokoinen ja taitava Brkic on toinen vaihtoehto erikoistilanteiden antajaksi. Miskic, joka saattaa yhtä lailla olla valinta avaukseen, on älykäs pelaaja, joka aiheuttaa syöttötaidoillaan ja -valikoimallaan uhkaa vastustajan puolustuslinjalle. Ricardo Alves taas on taitava ja hyvin pelivälinettä suojaava portugalilainen. Hän on kuitenkin liikkeeltään verkkaisempi kuin muut, hyvin dynaamiset keskikenttämiehet.

Laitapelaajiksi hyvin todennäköiset valinnat ovat Abass Issah ja Nathan Oduwa. Issah viihtyy useimmiten oikealla laidalla. Hän on pienikokoinen ja räjähtävä pelaaja, jota on liukasliikkeisyytensä vuoksi vaikea horjuttaa tai taklata. Issah on hyvin erilainen laituri, mitä Veikkausliigassa useimmiten nähdään. Tottenhamin organisaatiossa viime vuodet viihtynyt, mutta ilman peliaikaa jäänyt Oduwa puolestaan on isokokoisempi, mutta hänkin liikkeissään nopea. Paljon haastoja ja harhautuksia hakevan Oduwan pelityyli on näyttävä ja hän ajaa röyhkeästi kohti maalia.

Hyökkäyksessä ykkösvalinta lienee nigerialainen Chibuike Eleke, joka ostettiin seuraan aiemmin isolla summalla, kun Olimpija teki itse onnistuneilla pelaajamyynneillä paljon rahaa. Eleke on iso ja ulottuva pelaaja, joka ei välttämättä ole niitä pelissä eniten liikkuvia pelaajia. Vaihtoehtona on urallaan paljon maaleja mättänyt konkari Leon Benko. Benko on luontainen maalintekijä, joka haistelee maalipaikkoja vaarallisesti ja janoaa osumia.

Pelitavan osalta Ljubljana on mielenkiintoinen vastustaja. He pyrkivät kontrolliin nimenomaan pallonhallinnan kautta. Hyökkäyspelissä joukkue hakee hitaita hyökkäyksiä. Keskikentän pelaajat liikkuvat hurjia määriä ja koko keskikaistan roolitus on hyvin dynaaminen ja töitä rajusti paiskiva.

– Keskikenttäpelaajat haluavat palloja ja pyrkivät syöttämään murtavia syöttöjä liukkaille laitureille. He tekevät paljon aloitteita aikaisessa vaiheessa ja luovat uhkaa varmasti jatkuvasti, joukkuetta scouttaamassa ollut VPS:n valmennusryhmän Riku Paularinne kertoo.

Olimpija prässää normaalisti korkealta ja pyrkii estämään pelinavaamisen jo maalipotkuista lähtien. Voi toki olla, että ensimmäisen europeliin vieraissa pelisuunnitelman valinta on erilainenkin. Riippuen varmasti siitäkin, millaisia tietoja vierailla on VPS:sta ja minkä verran joukkue on tottunut pelaamaan tekonurmella, he saattavat lähteä puolustamaan matalaltakin, sillä puolustuslinja ei ole niitä liikkuvimpia, eikä sen selustaan välttämättä haluta liikaa tilaa antaa.

– Puolustajat ovat vahvoja keskityspalloissa ja hyviä puolustamaan, kun peli on heidän edessään. Ongelmia voi tulla, jos palloja saadaan linjojen väliin tai selustaan, Paularinne toteaa.

– Mielenkiintoista on nähdä, miten Olimpija lähtee peliin. Voi olla, että nähdään tiukka taistelu pallonhallinnasta ja kontrollista, jos he toteuttavat tavanomaista pelitapaansa, Paularinne jatkaa.

Osta liput otteluun täältä.

Artikkelikuva: Harri Bragge.