Hallitsevaa mestaria haastamaan – ”Haluamme voittaa enemmän pisteitä heiltä”

Hallitsevaa mestaria haastamaan – ”Haluamme voittaa enemmän pisteitä heiltä”

Vaasan Palloseura kohtaa sunnuntaina vieraskentällä IFK Mariehamnin. Haaste on kova, sillä vastassa on hallitseva Suomen mestari.

Viime vuonna Mariehamn oli Vepsulle kova vastus, sillä se oli ainoa joukkue, jota VPS ei onnistunut voittamaan kauden aikana kertaakaan.

– Saimme vain kahden tasapelin myötä kaksi pistettä, joten siinä on meille porkkanaa tälle kaudelle. Haluamme pelata paremmin heitä vastaan ja voittaa enemmän pisteitä heiltä. Odotan peliä IFK Mariehamnia vastaan kovasti, päävalmentaja Petri Vuorinen kommentoi.

Maarianhamina ei ole helppo paikka pelata. Viime vuosien aikana tilastot eivät Vepsun osalta ole olleet hurjan valoisat, vaikkakaan viime sesongilla kumpaakaan vierasottelua saarella ei hävitty.

– Maarianhaminassa on vähän pienempi kenttä niin pituudeltaan kuin leveydeltään. IFK:lla on isokokoinen joukkue ja he panostavat hyökkäyspään kulmiin, pitkiin heittoihin ja sivuvapaapotkuihin. Heidän pelaajansakin on hankittu varmasti vähän sitä silmällä pitäen millaista peliä he kotonaan pelaavat. Nämä tuottavat meille omanlaisensa haasteet, Vuorinen analysoi.

Niin, haasteita lienee ainakin siinä, että toppareista isot miehet Ville Koskimaa ja Mikko Viitikko ovat poissa?

– En oikeastaan mieti ikinä ketä on poissa, mutta ovathan he isoja pelaajia, jotka tuovat koollaan vähän sellaista turvaa esimerkiksi erikoistilanteiden puolustamiseen.

Monet joukkueet ovat tällekin kaudelle muuttaneet pelaamistaan, jotkut esimerkiksi uuden valmentajan myötä, jotkut jostain muusta syystä. Maarianhamina ei ole yksi näistä joukkueista.

– IFK Mariehamn pelaa hyvässä mielessä samaa omaa peliä koko ajan. Se on aluepuolustamista kauttaaltaan ja hyökkääminen on tosi suoraviivaista, Vuorinen tuumi.

Vuorinen löytää sekä hyökkäys-, että puolustuspelaamisesta asioita, joita parantaa.

– Meidän pitää saada hyökkäyksiä, joilla saamme heidän ison puolustuksensa liikkeelle. Silloin he eivät pääse niin hyvin käyttämään omia vahvuuksiaan ja me päinvastoin pääsemme. Pallonmenetysten jälkeen pitäisi pystyä riistämäänkin nopeasti. Se vaikuttaa puolustamiseenkin, joka on sellainen osa-alue, mitä olemme käyneet tässä läpi koko ajan. Meillä riittää parannettavaa siinä, miten puolustamme, kun joudumme pelissä selvästi vastaanottavaksi osapuoleksi, Vuorinen pohti.

Alkukauden aikana Vepsu on tehnytkin maaleja, mutta murheenkryyni on päästettyjen osumien määrä. Tilastot eivät toki kaikkea kerro, mutta Vuorinen näkee selvästi asioita, jotka tähän ovat vaikuttaneet.

– Organisointi kentällä ei ole ollut niin hyvin kunnossa ja toinen asia on tietynlainen asennekysymys. Pitää tietää omat roolit ja tehtävät ja sitä kautta tehdä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan, mutta myös tehdä asiat vielä kovemmalla asenteella. Työnteko puolustussuuntaan on ratkaiseva asia sille menestymmekö vai emmekö, Vuorinen totesi.

Puolustuspeliä petraamalla ja hyökkäyspeliä viilaamalla siis korjaamaan viime kauden pistemenetyksiä hyvin puolustavaa ja erikoistilanteisiin panostavaa hallitsevaa Suomen mestaria vastaan. Peli pyörähtää käyntiin Ahvenanmaalla sunnuntaina kello 16:00.

Artikkelikuva: Juha Tamminen.