Edessä kivenkova Pohjanmaan derby – ”Mielenkiinnolla odotellaan millainen SJK astelee vastaan”

Edessä kivenkova Pohjanmaan derby – ”Mielenkiinnolla odotellaan millainen SJK astelee vastaan”

Vaasan Palloseura kohtaa lauantaina Veikkausliiga-kauden toisessa derbyssä SJK:n. Ottelu pelataan Seinäjoella kello 15:00.

Seinäjoen Jalkapallokerho on kokenut melkoisia mullistuksia kauden aikana. Ensin Simo Valakari sai potkut seurasta ja hänen paikkaajakseen saapui suoraan jenkeistä Sixten Boström. Boströmin visiitti Seinäjoella ei kauaa kestänyt, sillä vain 57 päivää nimityksestä hän sai lähteä. Päävalmentajana toimii nyt Jose Manuel Roca, jonka alaisuudessa SJK on pelannut kaksi ottelua. Ensin tuli Interiltä takkiin kotikentällä lukemin 3-0, mutta sen jälkeen irtosi 2-0 -vierasvoitto Helsingin IFK:sta.

– SJK on pelannut nyt pari peliä uuden valmentajan alaisuudessa. Joitain uusia asioita on näkynyt, mutta peli ei varmasti ole valmista vielä. Olemme katsoneet noita juttuja läpi ja käyneet niitä joukkueen kanssa läpi. Paljolti keskitymme omaan tekemiseemme, sillä prioriteetti on saada se kuntoon ja sen lisäksi ottaa vastustajasta pari asiaa huomioon, VPS-pääkäskijä Petri Vuorinen kommentoi.

Nämä pienet uudet nyanssit ovat näkyneet muutaman seikan osalta.

– Ei siellä mitään isoja muutoksia vielä ole ilmennyt. He ovat vaihdelleet hieman pelijärjestelmiä ja prässänneet vähän eri tavalla kuin aikaisemmin. Pelaajathan ovat meille jo tuttuja ja pelaajatyypit suorittavat asioita omalla henkilökohtaisella tavallaan. Luulen, että menee aikaa ennen kuin uuden koutsin asiat näkyvät pelissä läpi 90 minuutin, Vuorinen jatkoi.

SJK oli viime kaudella parhaimmillaan todella hyvä pallonhallintajoukkue, joka myös halusi hallita pelivälinettä ja kontrolloida kenttätapahtumia. Tällä sesongilla tilanne ei ole ollut aivan samanlainen. Toki pitää ottaa huomioon, että paikalliskamppailuun valmistaudutaan aina hieman eri tavalla.

– En ole ihan varma siitä, haluavatko he olla niin paljoa pallossa kuin ennen. He ovat pelanneet hiukan suoraviivasemmin ja näyttää siltä, että he haluavat pitää runsaasti vauhtia peleissään. Toki ikinä ei tiedä miten he haluavat lähteä juuri meitä vastaan pelaamaan, Vuorinen kommentoi.

Derby on aina derby. Se aiheuttaa jo valmiiksi isomman latauksen peliin ja paikallisvastustajalle ei ainakaan tahdota taipua, pelattiin kotona tai vieraissa. Tällä kertaa kalavelkoja on maksettavana enemmänkin, sillä kauden ensimmäinen keskinäinen liigakamppailu Vepsun ja SJK:n välillä pelattiin Elisa Stadionilla huhtikuun alussa ja tuolloin seinäjokelaiset harjasivat 3-1 -vierasvoiton. Aiemmin Suomen Cupissa VPS toki puolestaan tylytti SJK:ta WallSport Arenassa lukemin 3-0.

– Tuntuu, että pelimme on rauhoittunut edellisen derbyn ajankohdasta. Tekeminen kentällä on kaikin puolin rauhallisempaa; pallollinen vaihe, pelin avaaminen, murtautuminen, kaikki. Otteluja on pelattu sen verran, että pelaajat löytävät oikeat vaihtoehdot, havainnoivat oikeita asioita, pääsemme murtautumaan enemmän ja suoritamme sitä ajoittain mallikkaastikin. Haluamme päästä noihin tilanteisiin vielä lisää, vaikka olemme tehneet jo nyt kaudella hienoja maaleja.

– Puolustuspelissäkin meillä on näkynyt parannusta, mutta edelleen päästämme liikaa maaleja. Se menee oikeastaan vähän käsi kädessä ottelun kuvan mukaan, mutta erikoistilanteiden puolustuksessa ja prässäämisessä meillä on silti vielä töitä edessä, Vuorinen analysoi.

SJK on tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla seitsemän. Joukkueen pelaajalistaa kun katsoo, niin sijoitus voisi olla toisenlainenkin. Joukkueesta löytyy myös ainakin yksi pelaaja, jonka kohdalla pitää olla tarkkaavainen.

– Billy Ions on heille hyökkäyssuuntaan tärkeä pelaaja. Hän on kova etenijä ja juoksee paljon. Hänellä riittää henkilökohtaista taitoa ja vauhtia, jotka pitää pystyä eliminoimaan. Siihen liittyy toki paljolti, mitä teemme ennen sitä, kun hän saa pallon. Miten toimimme, ettei hän saisi niin paljon palloja, sekä millainen tasapaino puolustussuuntaan meillä joukkueena on ja saammeko pelin alueille jonne haluamme. Nämä vaikuttavat paljon.

– Heillä on myös paljon pelaajia, jotka ovat palaamassa loukkaantumisiltaan takaisin kentille. Osa on tullut viime peleissä vaihdosta sisään. Vaikea sanoa millainen avauskokoonpano heillä huomenna on. Mielenkiinnolla odotellaan millainen SJK sieltä astelee vastaan, Vuorinen pyöritteli.

Vepsulla on rosterin suhteen hyvä tilanne. Poissa ovat vain loukkaantunut Sebastian Strandvall, sekä pelikieltoa kärsivä Ebrima Sohna.

– Meillä on hyvin pelaajia käytettävissä. Ei lainkaan hassumpi tilanne.

Jos oli maajoukkuetauolla aikaa hengähtää, niin nyt sarjakakkosena seilaavan Raidan ohjelma on jälleen täyteen ympätty. KuPS-tasapeli pelattiin keskiviikkona, SJK kohdataan nyt ja RoPS jo ensi viikon torstaina. Harjoitusmäärät eivät siis järin korkeaksi ole viime aikoina nousseet.

– Eilen meillä oli palauttava harjoitus ja tänään valmistava harjoitus. Kävimme vähän SJK:ta läpi ja jatkamme sitä vielä hieman huomenna, jotta olisimme niin valmiina peliin kuin suinkin mahdollista. Pelaajat hoitavat henkilökohtaiset asiansa valmistautumisessa hyvin, jotta pääsemme tuoreina iskemään. Ei tässä paljoa enempää ehdi tekemään, mutta esimerkiksi vastustajaan on ehditty käyttää riittävästi aikaa kyllä. Pitää muistaa, että olemme pelanneet kahdesti SJK:ta vastaan jo tänä vuonna, Vuorinen muistutti.

Tällä kertaa päästään myös korkkaamaan Seinäjoen OmaSP Stadion. SJK on vieraillut Elisa Stadionilla jo kahdesti, mutta edellisen kerran, kun VPS kävi vieraspelissä Veikkausliigan osalta Seinäjoella, pelattiin kamppailu vielä Seinäjoen keskuskentällä.

– Hienoa päästä SJK:n stadionille ensimmäistä kertaa tekemään edestakainen reissu; pelaamaan peli ja palaamaan kotiin. On hienoa, että alueella on kaksi näin hienoa stadionia. Ihmisten, jotka ovat saaneet aikaiseksi sen, että 80 kilometrin säteellä saadaan nauttia näin upeista, uusista olosuhteista, pitää olla rinta rottingilla nyt.

HUOM! Huomisen ottelun käytännön järjestelyiden osalta kannattaa lukea SJK:n sivuilta ohjeistus huomiseen otteluun. Parkkitila on järjestetty poikkeavasti Seinäjoella pidettävien Farmari-messujen vuoksi. Liput Vepsun kannustusjoukoille varattuun katsomoon saat täältä.

Artikkelikuva: Harri Bragge.